tdfTdF-Kola 2006 -  foto

Vnitřní hlas, fotky a kamarádi mě donutili, abych napsal pár řádků o TdF-Kola 2006. V podstatě se jedná o výlet amatérských cyklistů hobíků na Tour de France – do těžkého světa profíků. V roce 2005 jsem se jí zúčastnil poprvé a tak mě očarovala a zvábila ( něco jako Lorelei ), že jsem si řekl – jedu/jedeme ( se podívat ) každý rok. 1. Francie je sladká. 2. Kola v horách máme rádi. 3. Lidi a tím pádem cyklisty taky ( máme rádi ). 4. TdF je něco neskutečnýho. Kdo tam nebyl, neuvěří – fakt! 5. Škoda u toho je taky! 6. Je super být v roce „0 po Armstrongovi“ na „Staré dámě“. Ono se o tom nedá moc psát, vnitřní pocit je nepopsatelný, ale OK, takhle to nějak bylo: Základ tvořili Hakakolisté a „profíci“ z MB ( www.hakakola.cz ), přidali se další cyklisté. První den: MB, Praha, Mnichov, Bregenz, Bern, Vevey ( Chaplin na nás mával svojí hůlkou ), Martigny, Chamonix. Tady první noc v tříhvězdičkovém Campingu LÍLE DES BARRATS. Nad námi byl ohromný ledovec ale hlavně Mont- Blanc ( 4808 m ). Druhý den jsme pod ním projeli v tunelu a ocitli se v Itálii. Col du St. Bernard je krásná předehra na námi zvolený cyklovýstup na nejvyšší sedlo v Evropě ( oficiálně ) – Col de l´Iseran. 2770 m.n.m.  Na kola jsme sedli – jak jinak – ve Val d´Isére. Příroda je trochu jiná, než známe z Čech, Rakouska-Uherska. Údolí jsou větší, přírodnější, zkrátka – Savojské Alpy. Nádhera.  I cesta údolím řeky Arc byla dost zajímavá ( např. Pevnost Fort de lˇEssiellon ). To ale už autem projíždíme St. Michel a stoupáme na Col du Télégraphe a Col du Galibier ( nejvyšší místo letošní TdF – 2646 m ). Zajímavá místa tady už obsadili camping-automobily ( 3 dny před průjezdem závodníků !!! ) – paráda. Z Col du Lautaret to bereme do kempu do La Grave. Řeka, ledovec, nádherná příroda, Hugo! A je tady pondělí. TdF má volno, my jedeme na Alpe-d´Huez. Kopec modla, symbol TdF! Stoupání jak blázen, 14,7 km. 21 zatáček ( počítá se odshora ). Pantani to jel průměrem přes 20 km/hod – že by člověk z Venuše? Já to jel o „něco“ déle, odpočíval při focení – ale dojel to! Zážitek. Kdo může říci z Čechů: já vyjel při TdF Alpe-d´Huez? Padrnos, Hruška, Svorada a pár dalších.

Úterý 18.07. Jede se etapa Gap > L'Alpe d'Huez. Etapa 187 km, na závěr šílenej krpál!!! Vítězí Frank Schleck – CSC – klobouk dolů!!!  Klobouk dolů ale i před diváky. Na kopci jich bylo okolo 0,5 milionu. Asi o něco méně než při časovce 2004, ale zbývající víc než 0,5 milion šel na jiné kopce v téhle etapě ( Col d´ Izoard atd. ). Atmosféru na kopci snad ani nebudu popisovat – musíte zažít!!! Cyklistickej slet, asi ano! Středa. Jede se Bourg d'Oisans to La Toussuire. Přes Galibier! 2646 m. Galibier je „vrchol“, ale zajímavější je dle našich odborníků ( Hudo, Zeman – m.j. několikanásobný účastník Závodu míru ) Col du Glandon. Uf ta příroda! A na kopci zase pár stotisícovek diváků! TdF je TdF!!! Na Glandon jsme vyjeli z Burgu, asi 30 km dost prudkého stoupání! Kolo za kolem – asi až teď chápu, co žene cyklisty nahoru. Smekám před všema ženskejma, které sem vyšlapaly. Před Glandonem je nápis „Bakalář je píča“. Nevím proč – byť se u toho fotí všichni češi – Kapříci, Hakakoláci, kluci odjinud atd, nevím zda je ten nápis OK!? Etapu vyhrál Mickael Rasmussen (Denmark) Rabobank. Cesta z Glandonu byla skoro stejně obtížná jako nahoru. Když ale vidíš okolo to kolové nadšení, lidi ze všech kontinentů – i z Čech – tak je ti OK. Málokdy se ti podaří jet v pelotonu 15 000 lidí, každé třetí kolo je výrazně lepší než to tvoje. Už chápu proč lidi milovali sokolské slety, spartakiády. Více lidí stejného ražení – úžasný pocit, pohoda, zážitek. Tak a teď vzpomenu význam aut Škoda. Ať si říká kdo chce co chce, tohle je bomba! Víc než 230 aut v konvoji, šéf závodu v Superbu, skoro 10 týmů s Octávií Combi, Světe drž se – i Discovery chanel jede škodovku!!!

Nezlobte se na mě, MS v hokeji je „odvar“. Snad MS v kopané – ale ani to.  Roomster si asi získá lidi, kteří mají svoji filosofii života a hledají svůj prostor. Rozumně skromně a hlavně zdravě žít! Zdravě žít a je tady doping.

Doping? Moc tomu nerozumím, ale - kdo umí, umí. Nevím. Nevím co doping je, co není. V cyklistice je to asi extrém, ale pamatuju si, že v 1953, koncem května, když vylezl Hillary na Everest, lezl s kyslíkem. Jezdit na kole s kyslíkovejma lahvema ? Poslední naše Alpská etapa. Saint-Jean-de-Maurienne to Morzine-Avoriaz. Škoda nás má ráda. Získali jsme VIP náramky do VIP startovací zóny. Další zážitek. Vedle tebe je Jean-Marie Leblanc, posadíš se a podepíše se ti Richard Viranque – na tour  a zvláště v Alpách - hodně uznávají puntíkatý trikot „Champion“!!! Okolo tebe jede Pereiro, Landis, Klоden. Padrnos. Všechno to fotí Markéta Navrátilová, jsi v jiném světě. Po podpisu všech do etapy nastoupivších závodníků a ohromného potlesku lidí se ruleta TdF zase roztáčí. To co v téhle etapě ukáže Landis - no, moc tomu nevěřím, ale byl to krásný příběh. Jo jo, sláva na „Staré dámě“ je jak to vábení Lorelei ( Lorelei je krásná panna vábící plavce na pevninu, kde nakonec zemřou. Pantani? ) V městečku Flumet naposledy vidíme peloton TdF. Landis už vede o 4 min. a jede jako ďas......

Závěr?:

1. Zažili jsme na TdF Armstronga, rok 0 po Armstrongovi a chceme vidět rok 1, 2 atd.!

2.  TdF je droga, doping.

3. Francie je sladká, v 2007 se s Corinne ( už s Filipem ) v Morzine určitě sejdeme!

4. Kdo výše uvedenému nevěří, napište na adresu uvedenou na www.hakakola.cz.

Na TdF-Kola 2007 ahooooooooooj!!

KOLA